Ikutsama

STATS

Related Posts with Thumbnails

Thursday, 12 January 2012

Saman jangan tak saman...pi mampuih dengan Zol KolomKUALA LUMPUR 12 Jan. - Profesor Dr. Abdul Aziz Bari telah menyaman Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin dan syarikat akhbar, Utusan Melayu (M) Bhd., setelah mendakwa difitnah ekoran tindakannya mempertikaikan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama, Ogos lalu.

Dalam saman yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 22 Disember 2011, Abdul Aziz mendakwa, kata-kata fitnah tersebut secara langsung merujuk kepadanya kerana nama dan jawatan beliau disebut secara spesifik.

Artikel yang bertajuk, Zulkifli Noordin sahut cabaran Aziz Bari, itu disiarkan pada 17 Oktober tahun lalu.


Menurut Abdul Aziz, kata-kata tersebut amat jahat sama ada atas kapasiti peribadinya atau atas jawatannya sebagai Profesor Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa.

Abdul Aziz selaku plaintif menamakan Zulkifli, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak dan syarikat akhbar tersebut masing-masing sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Plaintif mendakwa, kata-kata fitnah itu dalam makna yang asal dan biasa antaranya menggambarkan beliau seorang yang kurang ajar, biadap, tidak layak menjadi pensyarah atau profesor undang-undang.

Plaintif sehubungan itu menuntut ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi melampau yang tidak dinyatakan jumlahnya selain perintah supaya mahkamah mengarahkan pihak defendan meminta maaf serta menarik balik kata-kata tersebut.

Kes saman itu ditetapkan untuk pengurusan kes buat kali pertama hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar, Norhatini Abd. Hamid.

Peguam Rohanidah Shafee yang mewakili syarikat akhbar itu dan juga Ketua Pengarangnya berkata, mahkamah menetapkan 26 Januari ini untuk kedua-duanya memfailkan pembelaan masing-masing.

Zulkifli pula, menurut Rohanidah, baru diserahkan dengan writ saman tersebut dan masih belum melantik peguam untuk mewakili beliau.

Katanya, mahkamah menetapkan 10 Februari ini bagi pengurusan kes saman itu di hadapan Hakim Datin Zabariah Mohd. Yusof.

Abdul Aziz diwakili peguam, Azhana Mohd. Khairudin.


kah kah kah..tala cukup kasi bankrap zol kolom.. kah kah kah
kah kah kah..pasni dia nak mintak duit ngan sapa plak..kah kah kah
kah kah kah..tunggu pakatan beli untuk melompat pulak...kah kah kah
kah kah kah..mampus la xde sapa nak layan..kah kah kah


0 comments:

Design by CUPING MERAH Visit Original Post Cuping2 Template