Ikutsama

STATS

Related Posts with Thumbnails

Friday, 15 January 2010

Pemangku Raja imam solat hajat di stadium
KOTA BHARU, 15 Jan: Pernahkan anda melihat raja atau sultan mengimamkan solat bermakmunkan rakyat jelata, tentunya jarang sekali.


Kalau ada pun dahulu Sultan Johor pernah membaca khutbah Jumaat.


Lain pula di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja, Tengku Mohammad Faris Petra mengimamkan solat hajat yang turut disertai ribuan rakyat Kelantan.


Menjadi makmun pada solat tersebut Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, anggota-anggota Exco, Mufti, Datuk Shukri Mohamad, Ketua Hakim Syarie, Datuk Daud Mohamad, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.


Program tersebut juga mencatat satu sejarah baru di Kelantan apabila kelihatan hampir semua ketua jajahan dan pegawai tadbir negeri hadir.


Sedangkan sebelum ini padang bola di Stadium Sultan Mohammad Ke IV hanya dipenuhi penyokong PAS dan Pakatan Rakyat menghadiri program solat hajat dan ceramah di situ.


Malam tadi suatu kelainan disaksikan sepanjang PAS menerajui Kelantan hampir 20 tahun.


Sebelum itu solat Maghrib diimamkan mufti dan Ketua Hakim Syarie pula mengimamkan solat Isya.


Biar pun kehadiran pada program itu tidak mampu menandingi program politik dianjurkan PAS dan Pakatan, namun suatu kelainan dirasakan apabila ia turut dihadiri Pemangku Raja.


Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, satu sejarah baru berjaya dicetus di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja menjadi imam solat hajat memohon kesejahteraan sultan dan kehidupan rakyat.


“Sepanjang usia ambo lebih 75 tahun tidak pernah melihat ada Pemangku Raja yang menjadi imam solat. Biarlah kita mulakan usaha murni ini di Kelantan.


“Kalau sebelum ini kita lihat Ketua Polis Negeri menyampaikan khutbah lengkap dengan pakaian polis di mimbar Jumaat.


“Kesemua perubahan itu berlaku di Kelantan,” katanya melahirkan rasa gembira ketika menyampaikan kuliah ringkas pada majlis tersebut.

CUPING :DAH LAMO DEN NANTIKAN SEORANG RAJA YANG BOLEH MENJADI KETUA AGAMA DAN MENJADI IMAM SOLAT..

3 comments:

baginda® said...

salam cuping... harap bahagia hendaknya! lama sunyi... tukar no fon ke? kini cuping dah boleh postingkan artikel ke blog Era Pasca.. baginda sangat alu-alukan. selepas post ke blog cuping merah cuping boleh masukan sekali ke blog era pasca

CUPING MERAH said...

wokeh..tq

CUPING MERAH said...

cuping kini sedang sebuk dengn penyusunan strategi bisnes...tunggu ckit masa lagi cuping akan kembali..

Design by CUPING MERAH Visit Original Post Cuping2 Template