Ikutsama

STATS

Related Posts with Thumbnails

Saturday, 30 May 2009

Hakmilik Kekal


Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Bagan Datoh mencabar Menteri Besar Rayuan, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir supaya batalkan atau menarik balik pemberian hak milik kekal kepada Kampung Baru dan Kampung Tersusun yang dilakukan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini.

Ketuanya, Madzi Hasan berkata, isu pemberian hak milik ini adalah isu besar yang dipertahankan oleh Barisan Nasional (BN) terhadap perlaksanaannya.

Menurutnya, ketika isu ini hangat diperkatakan, banyak pihak yang menentang termasuk beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang tidak mahu tanah milik bumiputera diberikan kepada orang Cina.

“Kenapa mereka senyap dan tidak menyuarakan rasa tidak puas hati mereka sekarang kerana BN kini sudah memerintah Perak.

“Sebelum ini, mereka sibuk mempertikaikan Datuk Seri Ir Nizar memberikan tanah kepada Cina dan mengikut telunjuk DAP,” katanya ketika dipetik di dalam blognya.

Beliau berkata, tindakan Zambry melelong Toyota Camry adalah tindakan kurang bijak kerana menyebabkan pembayar-pembayar cukai di negeri Perak terpaksa menanggung kos yang tinggi bagi susut nilai kereta masih belum diguna pakai.

Menurutnya, tindakan itu juga menjadikan kerajaan Perak pimpinan Zambry ini adalah kerajaan pertama yang melelong aset kerajaan yang baru digunakan tidak sampai enam bulan.

Beliau berkata, yang menjadi persoalan di sini, jika Zambry sanggup menanggung rugi dengan penjualan Camry bagi menunjukkan mereka tidak bersetuju dengan polisi PR, apakah polisi pemberian hak milik tanah itu akan ditarik balik oleh mereka.

Madzi berkata, Zambry tidak pernah memikirkan sama ada tindakan itu membawa kebaikan kepada rakyat atau tidak sebaliknya hanya mahu membatalkan semua keputusan yang dibuat oleh PR walaupun keputusan itu untuk kebaikan rakyat.

0 comments:

Design by CUPING MERAH Visit Original Post Cuping2 Template